Een codeercase uit de praktijk

Niko – Illuminating ideas, had een vraagstuk waarvoor niet zomaar een oplossing was te vinden. Het was een vraagstuk buiten het eigen expertiseveld, een codeervraagstuk. Met dat vraagstuk kwam Niko bij Automator terecht. 

De achtergrond
Niko, www.niko.be, levert meer dan 5000 producten en oplossingen voor schakelmateriaal, deurtelefonie, lichtregeling en huisautomatisering. Niko is marktleider in België en heeft vestigingen in meerdere Europese landen. Sinds enkele jaren zet Niko volop in op doordacht design en een milieuvriendelijke aanpak. En uiteraard is de wens van de klant leidend: kwaliteitsproducten tegen een goede prijs.

Case
Niko blijft zoeken naar manieren om efficiënter, met behoud van kwaliteit, én milieuvriendelijker te produceren. Ze zijn zich dan ook al tijden aan het beraden op een manier om de verpakkingen te optimaliseren. Eén van de wensen was om de etiketten op de dozen te vervangen door iets anders. Het moest efficiënter kunnen, met minder storingen, minder operator fouten en milieuvriendelijker.

Probleem
De eerste gedachte ging uit naar het gebruik van een laser voor het plaatsen van de gewenste gegevens op de verpakking. Er is met een laser getest. Doordat de dozen een lichtbruine kern hebben, was het contrast tussen de donkere buitenlaag en de weggebrande tekst, logo’s en barcodes te laag. De dozen van een ander materiaal maken werd een te kostbare zaak. De optie ‘laser’ viel af. En nu?

Coderen zonder etiket
Hier komt Automator in beeld: ”We zijn gaan kijken bij Niko in Sint-Niklaas. Nadat ze mij hun wensen hadden uitgelegd, heb ik de hoge resolutie thermal inkjet printer van Matthews voorgesteld. Deze printer print direct op de doos. Er zijn geen etiketten meer nodig.” Er werd een testinstallatie opgebouwd en er werden testen gedaan om tot een optimaal resultaat te komen. Ook concurrenten van Automator kregen de mogelijkheid om hun oplossing te demonstreren. De oplossing van Automator kwam als beste uit de bus. Daarna werd afgesproken om met deze testinstallatie een maand productie te draaien. Na deze testperiode waren ze bij Niko zeer enthousiast.

Voordelen
Aan het enthousiasme bij Niko lagen meerdere redenen ten grondslag:

  • De printkwaliteit was minstens zo goed als ze bij Niko gewend waren, zo niet beter.
  • Tijdens deze maand was er geen enkele storing of stilstand. (Bij de etiketteermachine moet er regelmatig een nieuwe rol etiketten geplaatst worden en de machine is een stuk storingsgevoeliger)
  • De inkt wordt vanuit een bulk inktfles geleverd. Hierdoor wordt de inktprijs laag gehouden en vervallen de (onverwachte) stilstanden om inktcartridges te vervangen.
  • Een productwissel gaat veel vlugger, omdat de rol etiketten niet aangepast hoeft te worden.
  • Daarbovenop wordt het verpakken goedkoper en milieuvriendelijker door het vervallen van het gebruik van etiketten.

Bijkomend software voordeel
Niko gebruikt Bartender software voor het aanmaken van de etiketten lay-outs. Met een plugin kan deze opmaak gemakkelijk door de Matthews printer worden geprint. Nieuwe software is dus niet nodig. Niko gebruikt ook enkele Zodiac TTO printers van Automator op de flowpackers voor het bedrukken van de folie. Ook deze printers kunnen met een Windows driver een Bartender lay-out printen. Dus Niko kan met één software pakket alle printers aansturen.

Centrale aansturing
Het aansturen van de printer gebeurt vanuit een centrale PC. Op dezelfde PC van waaruit onder andere ook de Zodiac TTO printers worden aangestuurd. De operator hoeft geen keuzes te maken over de te printen gegevens en kan dus ook geen fouten maken.

Inzet wordt beloond
Automator sluit af: “Het enthousiasme van Niko na de testperiode werd vertaald in een order voor 2 systemen. De installatie waarmee getest is draait ondertussen enkele maanden naar volle tevredenheid en de tweede installatie wordt binnenkort opgestart.”

Geen kant-en-klaar systeem, maar een passende codeeroplossing
Automator levert niet één bepaald systeem, maar ondersteunt en adviseert bij het bedenken, maken en installeren van de beste oplossing.
Met de in-house engineering op het gebied van software, elektronica en mechanica, zijn wij in staat om maatwerk te leveren. In de werkplaats worden de codeersystemen op uw verpakkingslijn aangepast. Vervolgens verzorgen wij ter plaatse de installatie, opleiding en service. Onderdelen en verbruiksmaterialen van de door ons uitgeleverde codeeroplossingen hebben wij veelal op voorraad. Benieuwd naar onze oplossing voor uw vraagstuk? Bel +31 (0)10 415 64 00 of mail info@automator.nl. Wij staan met al ons vakmanschap voor u klaar!