Nog een codeercase uit de praktijk

Nog een codeercase uit de praktijk

Euroblast
Euroblast N.V., www.Euroblast.be, is sinds 1984 een volledig geautomatiseerd staalstraalbedrijf in Antwerpen (Schoten) België, gespecialiseerd in het stralen en conserveren van staalplaten voor scheepsbouw, tankbouw, offshore en industrie. Zij werken voor de top en subtop van de staalwereld in Europa. Export orders gaan de hele wereld over. De volledig geautomatiseerde straal- en schilderstraat van meer dan 100 meter lengte, bevindt zich in het midden van het bedrijf (oppervlakte +/- 7.000m2). Het doel van Euroblast is om klanten te voorzien van de meest complete oplossingen voor hun projecten. 

Zij streven, ook met hun leveranciers, naar een partnership voor de langere termijn, waarbij hoge kwaliteit, flexibiliteit en wederzijds vertrouwen vanzelfsprekend zijn.

Achtergrond
Automator is al meer dan 10 jaar de partner van Euroblast voor het leveren van oplossingen voor de codeervraagstukken binnen het bedrijf. De eerste oplossing die jaren terug geleverd is, is een Drop On Demand inkjet. Het printsysteem groeide de eerste jaren uit van 1 controller met 2 printkoppen tot 4 printkoppen.

Introductie nieuwe inktsoort
In 2012 moest er, naast de tot dan toe gebruikte zwarte inkt, ook met witte inkt geprint worden.
Witte inkt is gepigmenteerd. Het werken met witte inkt vraagt extra aandacht:

  • de pigmenten in de inkt vormen bij stilstand een bezinksel. Om dit te voorkomen moet de inkt continu worden rondgepompt.
  • door de pigmenten in de inkt raken de printkoppen eerder verstopt. Alleen maxi printkoppen zijn geschikt om met deze inkt te werken.
  • omdat de inkt op een andere manier rondgepompt wordt, moet er ook op een andere manier geflusht worden. Het flushsysteem van de printkoppen moet worden aangepast. 
  • witte inkt is gevoeliger voor kou. In de winter is het koud in de productiehal, het kan er zelfs vriezen. Het inktsysteem moet in een verwarmde kast geplaatst worden. Ook de inktleidingen moeten verwarmd worden.

Introductie nieuw systeem
Bij het komen tot een codeeroplossing moest rekening gehouden worden met alle issues die spelen bij het werken met witte inkt. De installatie van de eerste Matthews codeeroplossing binnen Euroblast werd een feit. Het systeem bestond uit 2 controllers en 4 keer een 16 dots printkop.  Automator licht de gemaakt keuze toe: “Binnen Automator hebben wij zeer goede ervaringen met de printkoppen van Matthews. Zij werken uitstekend met sneldrogende inkten, zoals onder andere MEK gepigmenteerde inkt. Ik durf te zeggen dat de printkoppen een dikke streep voor hebben op die van de concurrent. Ze zijn bijvoorbeeld makkelijk te reinigen en raken nagenoeg niet verstopt.

Uitbreiden én vervangen
Vier jaar later, in 2016, kwam Kristof Buyst, General Manager bij Euroblast, met een volgende uitdaging omtrent een specifieke codeervraag bij Automator. Het systeem dat werkt met de witte inkt moest uitgebreid worden en het oude systeem met zwarte inkt was aan vervanging toe. Automator hoefde niet lang na te denken over een mooie oplossing voor de gestelde codeervraag. De Matthews apparatuur heeft bewezen de codeervraag van Euroblast prima aan te kunnen. En daarbovenop is het met de Mperia controller van Matthews heel gemakkelijk om meerdere codeersystemen aan te sturen.

Nog meer printkoppen en toch terug naar één control unit
De Mperia controller van Matthews kan, afhankelijk van de software licentie, tot wel 40 printkoppen aansturen. Het totaal aantal printkoppen binnen Euroblast is bijna verdubbeld. Door voor de aansturing gebruik te maken van het Mperia-systeem is het aantal controllers teruggebracht van drie naar één! Met de Mperia-controller kan een opdruk van wel negen lijnen tekst mooi uitgelijnd over een stalen plaat worden verdeeld. De verschillende teksten worden als variabelen aangemaakt en kunnen daarna, zonder tikfouten, gemakkelijk worden ingevoegd. 
Automator noemt nog enkele voordelen van het Mperia systeem: “Het 12”touch screen werkt heel gebruiksvriendelijk. Er gaat veel minder tijd verloren door het programmeren en testen van de opdrukken. De ‘enclosed’ versie van het 12” touch screen biedt een IP 54 bescherming en is daarmee geschikt voor de industriële omgeving bij Euroblast.

Toekomstmuziek
Binnen Euroblast is de wens om uiteindelijk de opdrukken vanuit een centraal datasysteem te halen en direct te printen. Het Mperia systeem is in staat om de binnengekomen data automatisch door te geven aan de printkoppen en zo de printopdracht te geven.

Zelf ervaren?
Zit u met een codeervraag en bent u benieuwd naar de oplossing van onze Sales Engineers? Bel +31 (0)10 415 64 00 of stuur een e-mail naar info@automator.nl
Wij bieden innovatieve oplossingen én vertrouwde machines voor in uw productielijn. De vertrouwde machines hebben in het verleden hun waarde bewezen en zullen bij een aantal vraagstukken als beste oplossing uit de bus komen. In andere gevallen geeft juist een innovatieve oplossing nét dat beetje extra's wat het de beste oplossing voor uw vraagstuk maakt. 
Met onze jarenlange ervaring en vakkundige professionals kunt u rekenen op de beste oplossing voor uw specifieke situatie.