Een dotmarkering ziet er toch niet strak uit?

Vorige week werd de vraag weer gesteld aan Sander van der Valk, Sales Engineer bij Automator: Een dotmarkeerder maakt toch geen strakke markering? Deze vraag hoorde Sander niet voor het eerst en het zal vast ook niet de laatste keer geweest zijn. Een mooie vraag om Sander hier te laten beantwoorden.

De dotmarkering
Sander draait al heel wat jaartjes mee in het vak. Gespecialiseerd in markeren in harde materialen, heeft hij al heel wat dotmarkeringen in heel wat materialen gezien. Hoe strak is zo’n markering?
“Het mooie van een dotmarkeerder is dat je verschillende markeringen kunt maken. Van een strakke lijn tot de bekendere markering bestaand uit allemaal puntjes,” vertelt Sander.
“Wat bij veel mensen niet bekend is, is dat bij de juiste instelling je een hele strakke lijn kunt maken met een dotmarkeerder. Dit gaat dan wel ten koste van de snelheid waarmee gemarkeerd wordt. Het is dus altijd een kwestie van testen op het materiaal of een dotmarkeerder de beste oplossing is.”


Voordelen dotmarkeren
Een voordeel van de dotmarkeerder is dat het één van de goedkopere en dus een budgetvriendelijke manier van markeren is. “Daarnaast is het met een dotmarkeerder mogelijk om op heel veel harde materiaalsoorten te markeren,” vult Sander aan. “En zoals eerder al genoemd, kun je de markeerder instellen passend bij de markeervraag. Voor de één zal een ‘puntjesmarkering’ prima zijn, een ander kiest voor een hogere resolutie en een strakkere markering in lijnvorm. Die flexibiliteit biedt de dotmarkeerder.”

Nadelen dotmarkeren
Waar eerder genoemd werd dat de dotmarkeerder op heel veel harde materialen kan markeren, moeten we hier bij de nadelen noemen dat de dotmarkeerder niet op hout markeert.
“Wil je een strakke lijnmarkering, dan zal je minder snel kunnen markeren. Voor de meeste toepassingen is de snelheid nog steeds prima, maar in sommige gevallen zal je naar een andere oplossing zoeken die  sneller een strakke markering kan maken. Vaak kom je dan wel op de wat duurdere oplossingen uit,” benoemt Sander nog een nadeel.

Typen dotmarkeerder
De dotmarkeerder kent een draagbare en integreerbare variant. De draagbare dotmarkeerder wordt veel gebruikt om grote objecten van een markering te voorzien, de markeerder komt naar het object. De integreerbare variant zien we over het algemeen bij de wat kleinere onderdelen, denk aan typeplaatjes, en bij CNC-machines.

SIC Marking
Automator is leverancier van de laser-, kras- en dotmarkeerders van SIC Marking. SIC Marking is specialist op het gebied van metaal markeren. Zo zien we dat de robuuste machines van hoge kwaliteit zijn, weinig onderhoud vragen en gemakkelijk te bedienen zijn. “En dat is toch waar het uiteindelijk om draait: je wilt een markeerder die een kwalitatieve markering plaatst zonder uitval en al te veel poespas,” weet Sander kort te omschrijven wat voor zijn klant het belangrijkst is.

Meer informatie
U leest meer over de dotmarkeerder en de verschillende typen op onze websitepagina Dotmarkeerder. Liever met één van onze Sales Engineers de mogelijkheden bespreken? Bel +31 (0)10 415 64 00 of stuur een mailtje naar info@automator.nl.
Vult u het contactformulier in, dan nemen wij op werkdagen binnen 24 uur contact met u op.

Naar het contactformulier