Meerdere kleuren tegelijk printen, kan dat?

Bij het overgrote deel van de printtoepassingen in de voedingsindustrie zien we dat de informatie, zoals de houdbaarheidsdatum en barcode, in één kleur geprint wordt. Vaak is dit in het zwart. De informatie wordt veelal op een voorbedrukt etiket of direct op de verpakking geprint. Hebben jullie een printer waarmee je meerdere kleuren kunt printen? is een vraag die regelmatig voorbijkomt. Sales Engineer Remco Krosenbrink geeft antwoord.

 Waarom meerdere kleuren tegelijk printen
Eerst vragen we Remco waar de vraag vandaan komt.Een voorbedrukt etiket heeft vaak de functie, naast het geven van productinformatie, om het product visueel aantrekkelijker te maken met kleuren en afbeeldingen. Wanneer een printer in meerdere kleuren kan printen, kun je het voorbedrukken van het etiket achterwege laten,” reageert Remco. Wordt er geen etiket gebruikt, dan heeft meerdere kleuren printen het voordeel dat je een neutrale verpakking kunt gebruiken in je productieproces, waarbij je de gehele opdruk elke keer aanpast aan het product dat verpakt wordt.

Is er een printer die meerdere kleuren tegelijk print?
Waarom je meerdere kleuren tegelijk zou willen printen is helder. Is er dan ook een printer die dat kan? Nee,” antwoordt Remco. Binnen de range industriële inlineprintoplossingen is er geen printer die meerdere kleuren tegelijk print. Wil je wel meerdere kleuren tegelijk printen dan zou je moeten kiezen om buiten je productielijn om vooraf de etiketten te bedrukken.”

 Andere kleur dan zwart
Eerder lazen we dat de informatie veelal in het zwart geprint wordt. Het is dus wel mogelijk om in een andere kleur dan zwart te printen? Jazeker, er zijn diverse kleuren inkt of lint te krijgen. Wanneer kies je dan voor een andere kleur? Dat is het makkelijkst uit te leggen aan de hand van een praktisch voorbeeld. Wanneer je op een donkerkleurige verpakking, of een doorzichtige verpakking met een donkerkleurige inhoud, in het zwart informatie print dan is het contrast minimaal. Buiten dat het voor de consument zoeken is naar de informatie op de verpakking, levert het ook problemen op bij het lezen door de kassa en geautomatiseerde controlesystemen. Naast zwart is wit de meest gebruikte kleur. Andere kleuren zien we minder vaak, maar zijn wel verkrijgbaar, licht Remco toe.
Een andere reden voor het kiezen van een andere kleur dan zwart, kan zijn dat de producent het mooier vindt of het beter passend is bij bijvoorbeeld de huisstijl. Zolang er niet wordt ingeboet op de leesbaarheid, kan uit esthetisch oogpunt een andere kleur dan zwart een goed alternatief zijn.

 Nadelen andere printkleur
Kies je voor een andere kleur dan zwart, dan is het goed om rekening te houden met het volgende:

  • Wordt er geprint met behulp van linten, dan zijn de kleurlinten in minder verschillende kwaliteiten beschikbaar. Van zwart zijn er bijvoorbeeld wel 30 verschillende kwaliteiten te krijgen, terwijl van andere kleuren soms maar keuze is tussen twee soorten;
  • Doordat er minder vraag is naar andere kleuren dan zwart, zijn linten en inkten in een andere kleur  wat duurder.

Meer informatie
Wilt u meer informatie of eens met Remco of één van zijn collega’s sparren over de mogelijkheden binnen uw productie?
Mail naar info@automator.nl of bel naar +31 (0)10 415 64 00. Vult u het contactformulier in dan nemen wij op werkdagen binnen 24 uur contact met u op.

Naar het contactformulier