4 x 'waar of niet waar' over markeren met een laser
Wij horen vaak dezelfde ideeën bij onze relaties over markeren met een laser. Een laser is duur, ingewikkeld en vast niet geschikt voor mijn toepassing, maar geeft wel een van de mooiste markeerresultaten.
Maar is dit ook echt zo? We leggen 4 vragen voor aan onze Sales Engineer en specialist op het gebied van markeren met een laser, Sander van der Valk.
- Een laser is duur, waar of niet waar?
Toch wel het meest gehoorde argument om niet te markeren met een laser, is de prijs. Veelal leeft de gedachte dat het een erg kostbare manier van markeren is. Is dat waar? Sander gaat hierop in: “Een laser is inderdaad qua aanschaf vaak kostbaarder dan andere markeeropties. Dus een kort door de bocht antwoord zou hier ‘ja’ zijn.
Maar! Kijken we verder dan de aanschafprijs en nemen we de TCO als uitgangspunt, dan zien we veelal dat gedurende de levensduur van de laser de hogere aanschafprijs terugverdiend wordt, doordat er nagenoeg geen verbruikskosten gemaakt worden. De laser gebruikt geen consumables en heeft erg weinig onderhoud nodig. Daarnaast heeft de machine ook nog eens een lange levensduur.” Zo simpel is het antwoord op deze vraag dus niet. Conclusie is dat het echt per situatie afhankelijk is of een laser de juiste optie is.
Sander vult aan: “Je kunt wel zeggen dat een laser vaak pas interessant wordt bij wat hogere productievolumes. Dit doordat de aanschafprijs onder andere terugverdiend wordt door lage kosten per markering. Dan moeten er natuurlijk wel een x-aantal markeringen gezet worden.” - De markering gemaakt met een laser heeft een uitzonderlijke kwaliteit, waar of niet waar?
Over deze vraag hoeft Sander niet na te denken: “Waar! De markering van een laser is van een hoge kwaliteit. Absoluut! Dat is dan ook meteen één van de belangrijkste USP’s van de laser, de markering.
De markering is onuitwisbaar, vervaagt niet en is haarscherp.” - Met een laser markeren kan op een beperkt aantal materialen, waar of niet waar?
Net als bij andere manieren van markeren, is lasermarkeren niet geschikt voor alle materialen.
Waar bij lasermarkeren vooral op gelet wordt is de verbranding van het materiaal. “Dat klinkt misschien wat wazig”, reageert Sander "Maar de laser realiseert de markering door het verbranden of verkleuren van het materiaal. Het is altijd zaak om goed te testen wat welk type laser op het substraat kan bewerkstelligen. Ik vergelijk dit meestal met het plakken van een etiket, daar heb je voor plakken op hout en op folie een andere hechting nodig. Zo kijk je ook wat het resultaat is van een type laser op het te markeren object. Hierbij wordt bijvoorbeeld met verschillende wattages getest. U zult verrast zijn voor hoeveel verschillende materialen markeren met een laser een serieuze optie is!”
Eén van de specialismen binnen Automator is het markeren op metaal en kunststoffen met een laser. Sander: “Met onze fiberlaser range, bieden we verschillende typen fiberlasers die vooral erg sterk zijn in het markeren op metaal en kunststof. Binnen Automator werken we al aardig wat jaartjes met deze machines, dus ik durf ons wel specialist op dit gebied te noemen. Vaak kunnen we na een korte inventarisatie, door onze opgedane ervaring, een goede inschatting maken van wat er in die specifieke situatie mogelijk is.” Sander met een knipoog: “Daag ons maar uit!” - Het bedienen van een laser is ingewikkeld, waar of niet waar?
“Hier kan ik snel op antwoorden. Nee! Dat is zeker niet waar. Een laser is niet ingewikkelder in gebruik dan andere markeermogelijkheden,” aldus Sander. De installatie wordt natuurlijk door een professionele monteur uitgevoerd. Indien gewenst wordt direct de operator getraind.
“Na een juiste installatie en eventuele training, is de laser een stuk gebruiksvriendelijker dan vaak gedacht. Zo is bijvoorbeeld grafisch bijna alles mogelijk! Ontwerp de gewenste markering op de computer en de laser zorgt ervoor dat uw ontwerp haarscherp op uw product komt. Van cijfers, letters, QR-codes en datamatrixen tot afbeeldingen.”
SIC Marking (SIC) levert hoogwaardige lasers
Sander werkt al jaren met de lasers van SIC. “Robuuste, oerdegelijke machines die bewezen hebben van een hoge kwaliteit te zijn,” vertelt Sander uit ervaring: “SIC maakt verschillende typen lasers, waardoor ik voor veel vraagstukken een gebruiksvriendelijke oplossing kan bieden. Zo heeft het standaard workstation-model een markeervenster van 100 x 100 mm - 170 x 170 mm, een volledig afgeschermde kast met handbediende of pneumatische deur, optionele aansluiting voor rookafzuiging en wordt deze geleverd met gratis software voor installatie op een PC.”
Markeerstation grote onderdelen of producten, de XXL-box
Sinds vorig jaar heeft SIC een laser speciaal voor het markeren van grote onderdelen en producten op de markt gebracht. "Ik heb de laser in de praktijk mooie dingen zien doen!” Trots klinkt door in Sander zijn stem: “Dus bent u op zoek naar een machines die onderdelen of producten, tot wel 520 mm hoog en 820 mm diep, van een markering voorziet? Ik bekijk graag samen met u de mogelijkheden van deze krachtpatser.”
Specificaties XXL-box
Omdat de XXL-box de nieuwste laser-oplossing van SIC is, lichten we die uit. De specificaties van de XXL-box staan voor u hieronder, zodat u ze in één oogopslag kunt bekijken:
SIC XXL-Box | |
---|---|
Markeervenster |
tot 300 mm |
Maximale producthoogte |
520 mm |
Maximale productdiepte |
820 mm |
Verkrijgbare breedtematen |
800 mm - 1200 mm - 1600 mm |
Fiberlaser wattage |
20W - 50W - 100W |
Variabele montage van de laserkop mogelijk |
|
“Robot Mode” |
En wilt u de laser eens wat beter bekijken? In dit filmpje van nog geen 3 minuten krijgt u een beeld bij de mogelijkheden van de XXL-box.
Vrijblijvend eens kijken of we ons enthousiasme over lasermarkeren op u kunnen overbrengen?
Bent u nou nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden in uw productieomgeving? Sander of één van zijn collega’s kijkt graag met u naar uw specifieke situatie! Neem contact op via info@automator.nl of +31 (0)10 415 64 00 voor een vrijblijvende inventarisatie en advies.