Etiketteren is meer dan ‘een stickertje plakken’

Er zijn meerdere redenen om een product van een etiket te voorzien. Zo kan het etiket bijvoorbeeld productinformatie en de houdbaarheidsdatum bevatten. Het etiket kan ook een rol spelen op het gebied van traceerbaarheid. Maar waar moet je nou precies op letten bij het aanschaffen van een etiketteerder? U leest er meer over in dit blog mét toelichting van onze Sales Engineer en productspecialist op het gebied van labelen, Remco Krosenbrink.

Remco Krosenbrink is al jarenlang werkzaam in de verpakkingsbranche en heeft al aardig wat verpakkingslijnen gezien. Toch vindt hij het werken in deze branche nog lang niet saai. "In mijn vak kun je met recht zeggen: zoveel mensen, zoveel wensen. Een product van een etiket voorzien, is meer dan zomaar even een stickertje plakken. Er zijn veel factoren, waar je bij het kiezen van de juiste labeler, rekening mee moet houden. Om er een paar te noemen: hoe flexibel moet de lijn kunnen zijn, hoe snel gaan de producten over de lijn en hoeveel ruimte is er om een labeler te plaatsen", licht Remco toe.

De keuzecriteria
Natuurlijk zijn er vaak per situatie specifieke criteria die een rol spelen bij het kiezen van de juiste labeler. Er zijn een paar criteria te noemen die in veel gevallen een rol spelen. Die hebben we hieronder voor u onder elkaar gezet en lichten we daarna per punt toe:

 • het etiket zelf
 • flexibiliteit
 • bedieningsgemak
 • snelheid
 • ruimte
 • toekomstige wensen

Het etiket zelf
Het klinkt waarschijnlijk als een open deur. Maar het zal u verbazen hoe vaak in de praktijk over van alles wordt nagedacht, maar het doordacht bepalen van het juiste etiket nauwelijks aandacht krijgt. Remco vertelt: "Het is goed om serieus na te denken over wat voor etiket geplakt moet worden. Is het etiket al bedrukt of moet het nog bedrukt worden? Welk formaat etiket past er op het product? En passen dan alle gegevens erop? Houd ook rekening met gegevens die al op het product zelf staan, zodat die informatie leesbaar blijft en niet onder het etiket verdwijnt. Heeft het product één of meerdere plekken waar een etiket geplaatst moet worden? En zo zijn er nog meer vragen te benoemen. Kortom, kijk kritisch naar wat voor etiket of etiketten benodigd zijn."

Snelheid
Nog zo’n open deur, maar ook zeker belangrijk om goed bij stil te staan. Met welke snelheid moeten de producten gelabeld worden? Je wilt te allen tijde voorkomen dat de labeler de bottleneck in het productieproces is, doordat deze de snelheid van de productie niet aankan.

Flexibiliteit
Welke mate van flexibiliteit wordt van de labeler gevraagd? Zo valt te denken aan het verschil tussen het plaatsen van bedrukte etiketten en etiketten die real-time gedrukt moeten worden voor het plaatsen. In het laatste geval moet er ook een printer op de labeler aanwezig zijn. Moeten er verschillende producten met dezelfde etiketteerder gelabeld worden, dan heeft dit waarschijnlijk ook gevolgen voor het formaat van het etiket. De labeler zal dan verschillende formaten labels moeten plakken. En niet te vergeten, wordt de labeler op een vaste lijn geplaatst of moet het verplaatsbaar zijn?
Remco benadrukt: "Doordat er zoveel verschillende labelers zijn, zijn er ook veel mogelijkheden. Zorg dus dat de labeler voldoet aan de eisen die binnen uw productieproces aan een labeler gesteld worden."

Bedieningsgemak
Uiteraard geniet een gebruiksvriendelijke etiketteerder de voorkeur. Hoe eenvoudig de labeler te bedienen moet zijn, hangt vaak ook af van de personen die de etiketteerder bedienen. Moet iedereen dit kunnen of zijn dat personen die hiervoor zijn opgeleid? Als de labeler op afstand wordt bediend, zijn er vaak weer andere eisen dan wanneer de labeler ter plekke wordt ingesteld.

Ruimte
Hoeveel ruimte er is voor de etiketteerder binnen het productieproces, bepaalt voor een groot gedeelte hoe de labeler geplaatst kan worden. Is er ruimte om een bedieningsscherm bij de labeler te plaatsen of moet deze op afstand bediend worden? Is er een vaste plek om de labeler te plaatsen of moet er naar een andere oplossing gezocht worden?

Toekomstige wensen
Remco licht het laatste punt toe: "Bij het aanschaffen van een labeler wordt een wensenlijstje opgesteld aan de hand van onder andere de criteria die we hier voor genoemd hebben. Dit is direct een goed moment om alvast een blik naar de toekomst te werpen. Worden er bijvoorbeeld op een niet al te lange termijn wijzigingen verwacht in productieaantal of iets soortgelijks? Dan kan het lonen om nu alvast mee te wegen of de labeler die nu de juiste keuze is, dat in de nieuwe situatie ook nog is. Dat kan een boel kosten schelen als het zover is."

Grote verscheidenheid aan oplossingen
Zoveel verschillende etiketteervraagstukken vragen om verschillende oplossingen. In het ene geval is een standaard etiketteerder de oplossing. In een ander geval wordt er met maatwerk naadloos aangesloten op de eisen die het productieproces aan de labeler stelt. Remco licht de maatwerkmogelijkheden toe: "Binnen Automator werken we al jaren samen met EME op het gebied van (maatwerk)labelsystemen. Door de verscheidenheid aan oplossingen die we hebben mogen ontwikkelen voor onze relaties, weten we goed wat er allemaal mogelijk is. Door een uitdagend etiketteervraagstuk, worden we juist getriggerd om met een passende oplossing te komen. En we hebben de afgelopen jaren wel bewezen dat we tot veel in staat zijn", dat laatste zegt Remco met een knipoog. Serieus gaat hij verder: "EME blijft haar labelers verder ontwikkelen, onder andere door in te spelen op de vragen die vanaf de productievloer komen. Zo kun je tegenwoordig met 1 touchscreen meerdere labelers aansturen. Ook is het aantal aansluitkabels aanzienlijk teruggebracht, om de kans op beklemming van kabels te minimaliseren en om een grote stap voorwaarts te maken op het gebied van hygiëne."

EME
Omdat onze maatwerkoplossingen vaak in samenwerking met EME tot stand komen, lichten we de voordelen, die de nieuwste generatie EME-labelers u bieden, hieronder toe:

 • één gebruiksvriendelijk touchscreen. Hiermee kan je naar wens meerdere labelers aansturen. Per labeler wordt de mogelijkheid geboden om deze aan of uit te zetten.
 • flexibel. De labelers bieden verschillende functionaliteiten die flexibel zijn aan te passen.
 • bedieningsgemak. Bij meerdere labelers, kunnen ze via één touchscreen bediend worden. Bediening op afstand behoort ook tot de mogelijkheden.
 • ruimtebesparend.
 • overzichtelijk. Op één scherm ziet u alle functionaliteiten van meerdere etiketteersystemen.

Hulp nodig bij het kiezen van de juiste etiketteeroplossing?
Heeft u hulp nodig bij het kiezen van de juiste etiketteeroplossing, dan bent u bij Remco of één van zijn collega’s aan het goede adres. U profiteert van de door de jaren heen opgebouwde vakkennis. Bel vrijblijvend +31 (0)10 415 64 00 of stuur een e-mailtje naar info@automator.nl.