Hoe diep is de markering gemaakt met een dotmarkeerder?

Dotmarkeren is een veel gebruikte manier om in harde materialen een onuitwisbare markering aan te brengen. Regelmatig wordt onze Sales Engineers de vraag gesteld: hoe diep is de markering gemaakt met een dotmarkeerder? Frank van Dyck, Sales Engineer bij Automator, gaat op de vraag in.

Diepte dotmarkering
Hoe diep de markering, ook wel gravure genoemd, is, is een regelmatig gestelde vraag. “Vooral wanneer het object na markeren nog behandeld wordt, bijvoorbeeld geverfd of gegalvaniseerd, is de diepte van de markering van belang. De markering moet dan diep genoeg zijn, zodat deze na de behandeling ook nog goed leesbaar is,” verklaart Frank de vraag.
“De vele verschillende materialen waarop een dotmarkeerder gebruikt kan worden, maakt dat er niet één bepaalde maximale diepte voor een markering aan te geven is. Wij testen altijd in de praktijk wat de dotmarkeerder op het specifieke object doet, om achteraf niet tegen verrassingen aan te lopen.”

Waar is de diepte van afhankelijk?
In de specificaties vanuit de leverancier vind je terug dat de maximale hardheid van het materiaal 65 HRC mag zijn. “Alleen op basis van de hardheid van het materiaal is het niet mogelijk om een verwachte diepte aan te geven,” licht Frank toe. “Ook de hoek van de naaldpunt, de ruwheid van het onderdeel, de vereiste kwaliteit (denk aan dichtheid, grootte) van de letters, de slagkracht en het type toestel spelen een rol.”
Zoals eerder al genoemd is het ook van belang of het object na markeren nog een behandeling moet ondergaan. En zo ja, welke behandeling. “Je wilt natuurlijk niet dat achteraf blijkt dat de markering na behandeling niet meer goed (genoeg) leesbaar is. Alleen een test op een representatief sample zorgt voor de juiste markeeroplossing met de benodigde diepte van de markering.”



Dotmarkeerders voor diep markeren
Mocht er in de productie al gebruik gemaakt worden van een dotmarkeerder en voldoet de markering om de één of andere reden niet meer, dan wil dat niet zeggen dat een dotmarkeerder de klus niet kan klaren.
“De dotmarkeerder is er in verschillende uitvoeringen. Zo is er een standaard uitvoering, eentje die geschikt is voor het maken van meer dan 100 markeringen per dag en er is een uitvoering speciaal ontwikkeld voor diep markeren. Deze laatste heeft een dikkere naald en zwaardere slagkracht om dieper te kunnen markeren,” verduidelijkt Frank. “Het zou dus best kunnen dat met een andere uitvoering wel de gewenste diepte te behalen is. Het wordt wat eentonig, maar ik kan niet anders zeggen dan dat alleen testen in de praktijk het antwoord kan geven.”

Meer weten?
Benieuwd of dotmarkeren binnen uw productieproces past? Bekijk het met één van onze Sales Engineers. U bereikt ze door een telefoontje naar +31 (0)10 415 64 00 of het sturen van een e-mail naar info@automator.nl.
Wilt u liever eerst op uw gemak wat meer lezen over dotmarkeren? Op de pagina Dotmarkeerder vindt u meer informatie.

Naar de pagina Dotmarkeerder