Is markeren met een laser op kunststof echt zo lastig?
Wanneer je dagelijks praat met relaties over markeren binnen hun productieproces, zijn er van die vragen die vaker gesteld worden. Eén daarvan is Het is toch heel lastig om op kunststof met een laser te markeren? Sander van der Valk, Sales Engineer bij Automator, geeft antwoord op deze vraag.
Kunststof lasermarkeren
"De meeste kunststoffen zijn prima met een laser van een strakke markering te voorzien", beantwoordt Sander de vraag.
Waar komt dan het idee vandaan dat het lastig zou zijn?
“Kunststof kent heel veel verschillende samenstellingen. Er is niet één laser die op alle kunststoffen kan markeren. Ik denk dat daar het idee vandaan komt, dat kunststof lastig te laseren is”, gaat Sander dieper op de vraag in. “Bij kunststof is het extra belangrijk dat je test wat er mogelijk is. Wij testen altijd, onder andere op verschillende vermogens, en kunnen dan exact aangeven wat er mogelijk is en op welke snelheid. Mede door de jarenlange ervaring die we hebben binnen Automator, lukt het 9 van de 10 keer om de juiste configuratie te bieden die geschikt is voor dat specifieke kunststof product.”
Kunststoffen die niet reageren op laserlicht
Er zijn toch ook kunststoffen die ongevoelig zijn voor bepaalde golflengten laserlicht?
“Dat klopt!” reageert Sander.
Doordat het kunststof reageert op de laserstraal ontstaat de markering. We kennen verschillende manieren waarop het kunststof kan reageren op de lichtbundel van de laser, denk aan gloeien, smelten en verkleuren. Als een kunststof ongevoelig is voor bepaalde golflengten laserlicht, reageert het verder niet op de laserstraal. Het kan ook nog zo zijn dat een kunststof wel reageert, maar geen of onvoldoende contrastverschil geeft voor de doelstelling van een leesbare codering.
“Als een kunststof niet of niet op de gewenste manier reageert op het laserlicht, zegt dat nog niet dat het onmogelijk is om met een laser te markeren. Je kunt namelijk aan de kunststof een laserpigment toevoegen. Dit laserpigment reageert op de laserstraal. Het verkleurt erdoor, waardoor er alsnog een mooie markering te maken is. Ook hier geldt weer, testen op het materiaal geeft het beste inzicht in de mogelijkheden”, legt Sander uit.
Meer informatie
Wilt u meer weten over markeren met een laser?
Bekijk dan eens onze brochure lasermarkeren.
Sparren over de mogelijkheden
De mogelijkheden van markeren met een laser zijn een stuk groter dan veel gedacht wordt. Er komt vaak wel iets meer expertise bij kijken om per situatie de juiste oplossing te vinden, dan bij meer conventionele manieren van markeren. Sander of één van zijn collega’s kijkt met plezier samen met u wat er mogelijk is in uw situatie.