Printen op gelamineerde dozen, de do’s en dont’s.

Veel (om)verpakkingen zijn van poreus materiaal, zoals karton. Printen op dit type verpakking is relatief eenvoudig. Doordat het te bedrukken materiaal poreus is kan de inkt gemakkelijk in de ondergrond trekken, wat een goede opdruk oplevert. Maar wat nou als je een verpakking van niet-poreus materiaal, zoals gelamineerd karton of folie, hebt? Hoe krijg je daar een mooie opdruk op met een printer?

We leggen de vraag voor aan Remco Krosenbrink, Sales Engineer bij Automator, en al jaren actief in de branche.

Printen op niet-poreus materiaal
Waar loop je tegen aan als je wilt gaan printen op niet-poreuze materialen?
“Gebruik je een standaard inkt op water- of oliebasis, dan druipt de inkt direct na het printen naar beneden. Dit komt doordat de inkt niet in het materiaal kan trekken,” legt Remco uit.
Is er een oplossing waarmee je direct op een niet-poreuze ondergrond kan printen?
“Jazeker,” reageert Remco, “Bij Automator hebben we bijvoorbeeld de Viper inkjet printer in ons assortiment, die prima print op gelamineerd materiaal of folie. Wel moet dan gekozen worden voor het juiste type inkt dat geschikt is voor printen van niet-poreuze materialen.”
“Verder moet je rekening houden met de snelheid waarmee het product voorbij de printer komt en de afstand van het product naar de printkop,” vult Remco aan. “Maar dat zijn criteria die bij elke printoplossing meespelen.”

 Nadeel inkt
Direct printen op niet-poreus materiaal is dus goed mogelijk mits je de printer combineert met het juiste type inkt. In het algemeen kent het gebruik van inkt een paar nadelen. Het kan bijvoorbeeld bij niet juist gebruik gaan vlekken of uitdrogen, waardoor het niet meer bruikbaar is. Kent de inkt, geschikt voor printen op niet-poreuze materialen, andere nadelen dan de standaard inkten?
“Nee, buiten dat het duurder is dan de inkten op water- en oliebasis, zul je als operator in het gebruik geen verschil merken,” beantwoordt Remco de vraag.

Alternatief voor printen
Naast informatie direct op de verpakking plaatsen, heb je de mogelijkheid om de informatie op een etiket te printen en het etiket op de verpakking te plaatsen. Het voordeel hiervan is dat je geen duurdere, speciale inkt hoeft te kopen. “Er kleven echter ook nadelen aan het gebruik van een etiket. Buiten dat je extra materiaal gebruikt, is het soms gewoon mooier om de informatie direct op de verpakking te printen. En het oog wil ook wat!” zegt Remco met een lach.



Voor- en nadelen printer
De Viper inkjet printer heeft vast ook voor- en nadelen.
“De Viper is een printer, waarbij bij het ontwerp goed gekeken is naar uptime en gebruiksgemak. Dat zie je onder andere terug in het ontbreken van slijtageonderdelen die periodiek vervangen moeten worden en het gemak waarmee de cartridge vervangen kan worden binnen 15 seconden,” licht Remco in het kort de voordelen van de printer toe.
“Moet de print hoger zijn dan 51 mm, dan kun je de Viper niet gebruiken. Ook voor het printen van een barcode is de Viper niet de beste printer,” benoemt Remco de nadelen van de printer.

Wist je dat?
De Viper printer is, net als de Zodiac, Torus en Vulcan-printsystemen, onderdeel van de ICE-range met printoplossingen. ICE staat bekend om zijn kwalitatieve oplossingen die zich kenmerken door gebruiksgemak en minimaal benodigde onderhoud en dus een hoge uptime. Verder is de kans op een vervuilde vloer veel kleiner en print je ook zo goed als reukvrij met de compacte Viper printer.

Naar de Viper brochure