TracTive Suspension controleert met een Datalogic-oplossing

TracTive Suspension
TracTive Suspension is al decennia actief op het gebied van veringstechnologie. Door heel bewust een goede balans te zoeken tussen medewerkers met jarenlange ervaring en de jonge generatie, ontstaan er binnen het bedrijf vaak unieke oplossingen: knowhow gekoppeld aan frisse, vernieuwende ideeën.
Geen dag is hetzelfde; de ene dag staat het afstellen van raceauto's of motorfietsen op het circuit op de agenda en de volgende dag R&D-werk.

Op een dag in maart vorig jaar kwam een grote naam in de auto- en motorfietsindustrie, BMW, bij TracTive Suspension met een uitdagend vraagstuk.

Vraagstuk
TracTive Suspension produceert al jaren onderdelen voor BMW. De eis voor een specifiek onderdeel werd vanuit de opdrachtgever aangescherpt: het onderdeel moet aantoonbaar twee druppels Loctite* bevatten. Op het moment dat Automator in beeld komt, heeft TracTive Suspension al een aantal opties zonder succes uitgetest. De vraag aan Sander van der Valk, Sales Engineer bij Automator: heb jij een oplossing, waarmee wij aan de opdrachtgever kunnen garanderen dat op elk onderdeel daadwerkelijk de vereiste hoeveelheid Loctite is aangebracht?

Oplossing
Sander is direct gaan puzzelen met verschillende mogelijkheden en kwam op een toepassing die werkt. Sander legt uit: Met behulp van twee Datalogic P17 camera’s en een speciale belichting, is feilloos te detecteren of er Loctite aanwezig is op het onderdeel. Door de camera’s zo in te stellen dat zij het kleurverschil op het onderdeel kunnen onderscheiden tussen voor- en nadat Loctite is aangebracht, ontstaat een gegarandeerde check.”

Foolproof
Voordat beide druppels worden aangebracht, wordt het onderdeel in het werkstation vastgeklemd. Het onderdeel is pas verder te assembleren, nadat de camera's beide druppels Loctite hebben gedetecteerd. Doordat het onderdeel, zonder goedkeuring van de camera's, niet verder te verwerken is, is de toepassing compleet foolproof.

Uitgebreide rapportagemogelijkheden
Het mooie is dat, door de uitgebreide softwaremogelijkheden van de camera, het mogelijk is om uitgebreid te rapporteren aan de opdrachtgever. Sander licht toe: Een onmisbare functie door de steeds verdergaande eisen, die vanuit fabrikanten gesteld worden, aan de reproduceerbaarheid van het tot stand komen van onderdelen.

Bekijk via deze link het filmpje, van zo'n 40 seconden, waarin de toepassing te zien is.

Extra weetje
Leuk extra weetje: de werkwijze waarbij jarenlange ervaring gekoppeld wordt aan nieuwe inzichten zagen we ook in deze situatie. Eén van de stagairs die ten tijde van het vraagstuk bij TracTive Suspension werkzaam was, heeft de tekening van het systeem uitgewerkt. En ook in dit geval was het mede deze combinatie, die het project tot een succes maakte!

Controle automatiseren?
Bent u ook op zoek naar een manier om een controle in uw productieproces te automatiseren? Sander of één van zijn collega’s bekijkt graag samen met u de mogelijkheden!
Pak de telefoon en bel +31 (0)10 415 64 00 of stuur een e-mail naar info@automator.nl en leg uw case voor.

* Loctite is een speciale metaallijm die de klemspanning bewaart, zodat verbindingen die mechanisch "geborgd" zijn, niet loskomen door trilling, warmte-uitzetting en/of een onjuist aandraaimoment.